Predpostavljam da ti je i firma registrirana na Malti.
A1 se ispunjava samo u sluÄaju ako želiÅ¡ odstupiti od MalteÅ¡kog osiguranja u Hrvatsku.
- U tom sluÄaju poslodavac mora napraviti A1 obrazac za Maltu, kojeg treba potpisati i poslodavac i zaposlenik, tj. pomorac.
Do sada sam imao socijalno osiguranje na Cipru te sam sada pokrenuo da se ubuduće prenese socijalno osiguranje na Hrvatsku.
Potpisao sam zahtjev za A1 obrazac te sada Äekam da se to na Cipru rijeÅ¡i...
- Prije to nije bilo moguće jer se prije raÄunala država izaslanja na rad zastava broda te ako je poslodavac u istoj državi (tj. zastave broda) onda automatski poslodavac te mora prijaviti u državi rada na socijalno te uplaćivati doprinose. Drugim rijeÄima, obveznik uplate doprinosa je poslodavac ukoliko ima sjediÅ¡te u istoj državi Äiju zastavu vije brod.
Podnio sam A1 zahtjev jer planiram ove godine aktivirati mirovinu te onda da mi se mirovina automatski prekida kada idem na brod (luÄka kapetanija to odraÄ‘uje).
Bez A1 moram sam odjavljivati mirovinu kada idem na brod, a to još uvijek nije moguće kroz sustav e-građani...
- Odnedavno su omogućili prijavu A1 obrasca kroz sustav e-graÄ‘ani, ali nadam se da joÅ¡ uvijek luÄka kapetanija to radi. U sustavu e-graÄ‘ani inzistiraju da svi dokumenti moraju biti prevedeni na hrvatski jezik, nije mi poznato da li to mora biti prijevod ovlaÅ¡tenog sudskog tumaÄa...
Na kraju, ako si zadovoljan sa statusom quo, ne moraš ništa plaćati u Hrvatskoj, ali se moraš sam prijaviti na HZZO kad se iskrcaš.
LuÄka kapetanija te odjavljuje s obveznog zdrastvenog osiguranja kada se ukrcavaÅ¡ na brod, ali prilikom iskrcaja moraÅ¡ sam raditi prijavu.
U svakom sluÄaju, ne možeÅ¡ sam podnijeti zahtjev jer to mora uÄiniti tvoj poslodavac s obzirom da je on obveznik uplate doprinosa.