Torm a/s

sea_st

Prvi kuverte
Torm je dosta dobra kompanija...juniorima je ugovor 3-3, a seniorima je 10 weeks on - off..
sve vise nasih ljudi ide tamo i svi su zadovoljni...
Btw, to mi se cini dosta dobra placa za kadeta...

Da to je najbolja placa sto sam do sada uspio dobiti,iako je jos veca na LNG konkretno na Hoga...ali za tamo doci jako tesko jer imaju samo 4-5 brodova.

Ako uleti ovo za Torm-a znaci preporucas?
Mozes reci malo vise o uvjetima na brodu ako znas?Sport,internet i sl. Hvala:)

Naravno da preporucam. Mislim da je Torm bolja opcija od OSG-a iz vise razloga:
- ugovori su kraci (kasnije, kao oficiru)
-brodovi su manji (ugl panamax), stoga su uvik na normalnom vezu te postoji mogucnost izlaska ;)

Sto se tice sporta...jedino ces na lng brodovima pronac' nogometni / kosarkaski teren..sport ti se svede uglavnom na stolni tenis i na pokoju spravicu (bolje nego ista)...
Brodovi im nemaju internet, nego samo mail (i to je dovoljno).

Da se razumimo, OSG je dobra kompanija ali izmedju OSG-a i Torm-a ja bih odabrao Torm. :rolleyes:

Torm-kadet

Torm-kadet

ukrcajem se kao kadet na Torm-a. Prvi dio kadeture sam bio na crude oil tanker, a sada ukrcavam na product tanker. Relativno je nov brod 2004 god. Koliko sam mogao vidjeti brod prevozi oil produkte kao: fo-fuel oil, nhc-no heated crude, go-gas oil... trebao bih nekoliko odgovora o pranju tankova.

dali se ulazi u tankove ili se peru automatski, te ulaze li kadeti u tankove?

Hvala unaprijed!!!!

Torm-kadet

Torm-kadet

ukrcavam se kao kadet na Torm-a. Prvi dio kadeture sam bio na crude oil tanker, a sada ukrcavam na product tanker. Relativno je nov brod 2004 god. Koliko sam mogao vidjeti brod prevozi oil produkte kao: fo-fuel oil, nhc-no heated crude, go-gas oil... trebao bih nekoliko odgovora o pranju tankova.

Hvala unaprijed!!!!

ukrcavam se kao kadet na Torm-a. Prvi dio kadeture sam bio na crude oil tanker, a sada ukrcavam na product tanker. Relativno je nov brod 2004 god. Koliko sam mogao vidjeti brod prevozi oil produkte kao: fo-fuel oil, nhc-no heated crude, go-gas oil... trebao bih nekoliko odgovora o pranju tankova.

Hvala unaprijed!!!!

Bog,

Vjerujem da je to product carrier tako da cesto mjenja teret.Tankovi se peru prilikom promjene tereta ali opet ovisi sto se krca.Tankove se moze prati za vrijeme iskrcaja ako se prevozi Crude oil ili ako se mjenja teret onda ih peru s morem.C/O je zaduzen za pranje i gas freeing tankova.U tankove ide C/O a one moze povesti te naravno ako je sve u skladu propisa.

lp

neznam evo ja sam ti kadet na kemiji brod 100 m i tankovi se uglavnom peru sa fiksnim buterima i kad on odvrti svoj program ulazi unutra timunjer da pokupi ovo malo vode ??to ostane a ja sam na ulazu i gledam jeli sve ok i ako treba ??to dobaciti. Tako da vjerujem da je ista situacija tamo

fujairah nisam te baš razumio u onoj rečenici: "Vjerujem da je to product carrier tako da cesto mjenja teret". Tako da često mijenja ili ne mijenja teret?
Naftni su derivati tako da su tankovi inertirani s i.g., a za ulazak treba napraviti gas free.

pa product tankeri cesto mijenjaju terete, te je stoga potrebno oprat' tankove (da ne bi doslo do kontaminacije tereta, npr za vgo, odnosno vacuum gas oil, tankove i linije treba opratisa slatkom vodom)...ali,to je sve zatvoreni ciklus,tj pranje se vrsi pomocu cow masina...
nemoj se brinit...mislim da tvoji senior casnici znaju sto cine....

i naravno,ako se ulazi u tankove (bilo zbog skvera,nekog vanrednog popravka i/ili inspekcije) taj tank mora bit gas free.....

Torm a/s

Ajde kolege, malo pomoci. Naime evo choff i ja razgovaramo malo o kompanijama, poslali smo cv zorovicu i vec je odgovorio pozitivno. Pa nas zanimaju malo uvjeti, ugovori, place za casnike na Torm-a... Pa ako neko ima kakve informacije, samo naprid... :uzdravlje

Na Tormu je dobro iako su sada promjenili ugovore a na kraju godine mozda opet spuste ponovo na 12 tjedana za juniore i 10 za seniore.sada juniori imaju 16-18. tjedana ali neznas koliko si kuci.malo su to sjebali i mislim da guraju dok ide. Place su ok..brodovi ok. Tko god da ode na Torma nije pogrjesio.

Ajde kolege, malo pomoci. Naime evo choff i ja razgovaramo malo o kompanijama, poslali smo cv zorovicu i vec je odgovorio pozitivno. Pa nas zanimaju malo uvjeti, ugovori, place za casnike na Torm-a... Pa ako neko ima kakve informacije, samo naprid... :uzdravlje
@jadrane
Vidin da si jos osta na staroj firmi. Zaj mi je da se nisi uspija pribacit na Torma pocetkom godine, kad smo razgovarali u Splitu na onoj veceri.

Na Torma ugovori za seniore su 10-12 tjedana, a za juniore (tu spada i elektricar i kadeti) 16-18 tjedana. Svima je smanjena placa 600 $ od pocetka godine 2010.
Sada su place, (otprilike, ispricavam se ako sam negdi pogrisija!):
Zapovjednik: 13 500$,
Upravitelj: 13 000$,
Ch. Off./2nd. Eng.: 11 200$,
2nd. Off./3rd. Eng.: 5 140$,
3rd. Off./4th. Eng.: 3 815$,
ETO: 6 195$,
kadeti D/E: 1 650$ (ovo je bilo do kraja 2009 godine, neznam koliko je danas i da li ih jos krcaju, to triba pitat direktno Zorovic agenciju!!)

Bonusi su zadrzani, 100 $ bonus za seniore nakon godine dana, svaku godinu, a nakon 8 godina 800 $.
50 $ bonus za juniore nakon godine dana, svaku godinu, a nakon 8 godina 400 $.
Placa stize na vrime, ako se dogodi da kasni 2-3 dana na pocetku miseca, to je iznimka.
Na brodu se dobija radna roba (osim radnih postoli, to salje Zorovic agencija na kucnu adresu). Postoji i forma za osobno narucivanje "civilne" robe za po brodu i uniforme, ali samo za direktno u Dansku. To se moze pocet narucivat nakon prvog ugovora.
Novi brodovi su naruceni, preuzimaju 12 tankera (LR i MR) te su sada potpisali i gradnju flote 6 MR tankera u Kini.
Brodovi pod Singapursku zastavu di su zapovjednici Hrvati i ostali casnici su:
Torm Venture,
Torm Sara,
Torm Signe.
Prije 2 miseca su nasi preuzeli Torm Madison, Danska zastava, isli su prvi makine, prvi kuverte i nas struja, uskoro ide smjena Kapetana i Upravitelja i ostalih oficira, posada ce bit Filipinci. Jos se nezna oce li brod ostat pod DIS-om ili ce prec na Singapursku zastavu. Soma dela soma, prvi kapetan Hrvat ide na brod pod DIS-om, a to je bilo do sada "strogo zabranjeno"!!?
Takodjer se nasi seniori i juniori krcaju i na DIS, ali samo kad prodju assessment nacionalnog breveta u Danskoj u SIMAC-u. Senior oficiri moraju jos proc ispit DMA, Danskog pomorskog zakona. Nakon uspjesnog zavrsenog i polozenog tecaja, dobiju se Danske pomorske svjedodzbe.
Takodjer, nasi Ch. Off. i 2nd. Eng. se obicno minjaju sa danskim kolegama na DIS brodovima i to otprilike na 20-ak tankera, MR, LR1, LR2, a ima i nesto nasih juniora.
Puno nasih ljudi je otislo sa firme (najvise junior casnika, jer su im produzili ugovore), krajem prosle godine nakon sastanka u Rijeci krajem 11. miseca organiziranog od strane Zorovic agencije. Ljudi su otisli po inerciji, smanjena im je placa, normalno svi se odma mase za takujin. Tako je situacija od skoro 300 nasih pomoraca na firmi, danas dosla brojka na oko 150 Hrvata.
Medjutim, Danci, uprava firme, se trude zadrzat Hrvate zbog najboljih ocjena i najbolje spremnosti njihovih brodova, di su nasi pomorci, u odnosu na ostale flote (flota di su Indijci, Filipinici, Danci), na prvom mistu, ali Danci o tome ne vole pricat, jer oni smatraju za sebe da su jedna od najboljih pomorskih nacija na svitu. Ali brojke govore vise od rici. Domacini su zadnji na tablici, jer se oni ponasaju ka nasi pomorci prije 30-ak godina po domacoj floti, sve znate o cemu pricam.
Nisu zadovoljni misanjem Indijaca, koje su dobili kupovinom americke firme OMI-a od prije 2 godine. Medjutim, Indijci se ponasaju ka da je OMI-a kupija Torm. U tu raspravu mi Hrvati je najbolje da se drzimo po strani, to nije nasa "bitka".
Vecinski vlasnik dionica Torma je neki Grk, zaboravija sam ime, tip je kupija u zep dividendu par godina (skti Danci su popizdjivali??), a on je sa tom lovom kupija oko 10% dionica OSG-a i izgleda "spasija" svoju flotu bulkova. Da li slidi fuzija Torma i OSG-a, to nitko nezna? Medjutim, Torm i dalje nije odusta od plana da firmu digne na flotu od minimum 230 tankera do 2012 godine! Interesantno, a kriza je?
Bilo kako bilo, kad se sve zbroji i vidi ova mala kriza ukrcavanja nasih pomoraca na pojedine svjetske kompanije, Torm je nelosa firma, lako se sa 2 broda godisnje vata zelena free-tax zona od 183 dana; Dance netriba "puno slusat", triba slidit zadana pravila i okvire ponasanja koje Torm zagovara, to svakako, ali nase INTERNACIONALNO iskustvo koji nasi pomorci Hrvati imaju, te nasa fleksibilnost prezivljavanja i prilagodljivost u svakim uvjetima, je ogromna prednost ispred Danaca. To vrlo dobro znaju Danci, u upravi firme, ali njihovi pomorci to neznaju (puno su i ljubomorni na nas Hrvate u smislu placa, jednostavnijeg i strucnijeg odnosa prema poslu, lakseg pronalazenja pomorskog posla naspram njih i na nas porezni sustav za pomorce?...).

Last edited:
a je li znas splitski da je grego i 5-6 top ljudi islo ca? osnovali su novu firmu u copenhagen i moglo bi bit turbulencija, inace...do sada, torm je prava firma u svakome pogledu.

Prije 2 miseca su nasi preuzeli Torm Madison, Danska zastava, isli su prvi makine, prvi kuverte i nas struja, uskoro ide smjena Kapetana i Upravitelja i ostalih oficira, posada ce bit Filipinci.

Samo bi jo?? dodal da prije oficiri ča su se sad ukrcali na Torm Madison bilo nas je 5 a uvjeti na brodu su bili u?žasni . I ja sad malo mislin (a to je i puno puti se pokazalo tako ) za??to su na??i ukrcani na traj brod ? Odgovor je jako jednostavan - treba serdit brod ki je u rasulu :o .Negovorin da je Torm lo??a firma , Torm je dobra firma to su mi rekli ljudi ki tamo već godinami navigaju . A to ča smo mi naleteli na takov brod .... hebiga , bit će bolje za nas ako uspijemo zadr?žat taj brod

a je li znas splitski da je grego i 5-6 top ljudi islo ca? osnovali su novu firmu u copenhagen i moglo bi bit turbulencija, inace...do sada, torm je prava firma u svakome pogledu.

Je to znam,jer su nas sa tim podacima Danci obasipali svakodnevno. Meni je to jasno, jer se oni boje za svoje dionice koje im je firma dala u zahvalu za vjernost.
Kako smo mi Hrvati tu u manjini, dok god mi budemo imali posla i placa bude stizala na vrime, to nije nase da se mislimo ko vodi firmu.

@dadom
Zaj mi je da se to dogodilo, ali brod je bija pod Indijcima par godina (original brod kupljen od OMI-a!!). To je istina, uvik nasi vucu za druge. Zato i drzu nase Ch. Off. i 2nd. Eng. na DIS-u u smjeni sa kolegama Dancima, jer nasi dodju na brod, obave posal, a onda Danac dodje na brod i slidecih 70-ak dan ladi niku stvar (cast izuzecima).
Da se razumimo ima i njih dobrih pomoraca, ali bi vecina izgubila posal na nekoj drugoj stranoj firmi i toga su oni u Torma vrlo dobro svjesni.

Last edited:
Sada su place, (otprilike, ispricavam se ako sam negdi pogrisija!):
Zapovjednik: 13 500$,
Upravitelj: 13 000$,
Ch. Off./2nd. Eng.: 11 200$,
2nd. Off./3rd. Eng.: 5 140$,
3rd. Off./4th. Eng.: 3 815$,
ETO: 6 195$,
kadeti D/E: 1 650$ (ovo je bilo do kraja 2009 godine, neznam koliko je danas i da li ih jos krcaju, to triba pitat direktno Zorovic agenciju!!)

Jesu to permanent plaće ili samo na brodu?

Back